Rob Oostenrijk

Persoonlijke uitvaart

Het is een misverstand om te denken dat alles meteen geregeld moet worden. Eigenlijk is alleen de vraag ‘begraven of cremeren’ en de datum en locatie direct van belang. Zodra we die vastgesteld hebben is er rust.

In de dagen die volgen kom ik dagelijks bij u langs. We staan samen stil bij alle beslissingen die u moet nemen. Dat hoeft niet overhaast, er is tijd genoeg!

Stap voor stap

We kijken wat een passende locatie is voor het afscheid. Dat kan de aula van het crematorium zijn, een kerk, maar ook een locatie die voor jullie waardevol was. Eigenlijk is alles hier mogelijk.

We maken de kaart met elkaar. Wat voor tekst komt daar op, en wat voor afbeelding? We beginnen met een leeg vel. En we stoppen pas als iedereen tevreden is.

Ook gaan we met elkaar de afscheidslocatie bekijken, zodat u weet hoe die eruit ziet en hoe het op de dag van het afscheid zal gaan. Dat geeft rust.

Bij een begrafenis gaan we met elkaar naar de begraafplaats. Op sommige begraafplaatsen kunt u zelf een plek uitzoeken, wij begeleiden u daarbij. Bij een crematie laten we u ook de ovenruimte zien, zodat u weet waar de overledene uiteindelijk naar toe gaat. Misschien wilt u na afloop van het afscheid wel mee tot aan de oven. Dat kan.

En hoe gaat het afscheid er uit zien? Zijn er sprekers, is er (live) muziek? En wat doet u na afloop?

Een natuurlijk proces

Het lijkt misschien heel erg veel. Maar van de nabestaanden horen we hoe het door onze begeleiding eigenlijk makkelijk en vanzelf ging, ondanks dat het natuurlijk ook emotioneel en intens was.

Wij regelen alle praktische zaken en houden u steeds op de hoogte van de stappen in het proces. Daar heeft u geen zorgen over; wij zorgen dat het goed komt.

Op de dag van de uitvaart krijgt alles wat in de afgelopen dagen is ontstaan daadwerkelijk vorm. Alles is geschreven, geoefend, de beslissingen zijn genomen… nu hoeft u het alleen nog maar te doen. Wat we met elkaar hebben gecreëerd, wordt werkelijkheid. En dat is prachtig en vervullend om mee te maken.

persoonlijke uitvaart

Vragen of een kennismaking

Als u vragen heeft of eens persoonlijk kennis wilt maken,
kunt u altijd contact met ons opnemen.

06 48 52 80 86

Wat maakt een uitvaart nou eigenlijk persoonlijk?

Soms denken mensen dat een uitvaart pas persoonlijk is als het heel bijzonder en uniek is. Maar volgens ons gaat het daar helemaal niet over. Voor ons is de uitvaart niet alleen de dag van de crematie of begrafenis, maar de hele week die daar naartoe leidt. Afscheid nemen begint op de dag van overlijden. Bij iemand die ziek was vaak al daarvoor. En daar zit voor ons het persoonlijke. Hoe kun je in die dagen de dingen doen op een manier die voor jou het beste past. En die het beste past bij de overledene. Waar houd je je afzijdig, waar sluit je compromissen en waar vind je dat het echt zo moet gaan als jij wilt?

Wij geven daar veel ruimte voor en aandacht aan. Als alle betrokkenen op hun eigen manier én met elkaar invulling geven aan de uitvaart van iemand waar ze van gehouden hebben, dan wordt het in onze ervaring altijd een persoonlijke begrafenis of crematie.

9 tips voor een persoonlijke uitvaart

1. Kies een uitvaartbegeleider die bij u past

Een goede uitvaartbegeleider komt in de dagen voorafgaand aan de uitvaart dagelijks bij u langs. Het is van groot belang dat u zich bij hem of haar op uw gemak voelt. Een uitvaartbegeleider schept rust er ruimte. Als dat goed bij u aansluit zullen veel beslissingen daarna als vanzelf gaan. U bent altijd vrij in de keuze van een uitvaartbegeleider. Ook als u verzekerd bent bij een maatschappij als Monuta, Dela of Yarden.

2. Kist of wade

Een kist kan veel zeggen over de overledene. Als u kiest voor een kist van onbehandeld hout kan die beschilderd worden door bijvoorbeeld de kleinkinderen. Dat geeft een prachtig beeld. Ook kunt u kiezen voor een lijkwade. Sommige mensen vinden dat confronterend, maar het geeft een betrokken sfeer omdat het lichaam bij de uitvaart nog enigszins zichtbaar is. Met een wat dikkere stof zijn de contouren van het lichaam niet meer zo herkenbaar.

3. Afscheidslocatie

U kunt op veel plekken de afscheidsbijeenkomst houden. De aula van een begraafplaats of crematorium is goed ingericht op het ontvangen van groepen mensen, de techniek is goed verzorgd en het personeel is volledig ingesteld op uitvaarten. Toch kan een alternatieve locatie heel waardevol en logisch zijn. Dat kan bijvoorbeeld het huis van de overledene zijn, in een clubgebouw, of een andere locatie die passend is. Het afscheid wordt daardoor vanzelf persoonlijker omdat de locatie verbonden in met de overledene.

4. Rouwkaart

Met de rouwkaart geeft u kennis van het overlijden aan uw omgeving en nodigt u mensen uit voor de uitvaart. Het is fijn om die kaart persoonlijk te maken. Dat kan met een mooie tekst die de overledene typeert. Ook de vormgeving en eigen foto’s maken een kaart persoonlijk. Ik werk niet met standaard kaarten, maar ontwerp de kaart samen met u.

5. Vervoer

Een lichaam mag op elke wijze vervoerd worden. Natuurlijk kan het in een statige rouwauto. Maar het kan ook in uw eigen auto, in een bedrijfswagen, met paard en wagen en zelfs met een speciale fietsaanhanger. En kent u de uitvaartbus? De overledene kan dan samen met de familie in een omgebouwde bus vervoerd worden. Zo wordt iets simpels als vervoer ineens een belangrijk en persoonlijk onderdeel van de uitvaart.

6. (Live)muziek

Muziek heeft een verbindende kwaliteit en zegt veel over de overledene. Livemuziek voegt daar nog een extra demensie aan toe. U kunt een professional inschakelen, maar nog mooier is het als mensen uit de naaste kring muziek maken. Wellicht is er een kleinkind dat een instrument bespeelt.

7. Bloemen

Bloemen geven vaak letterlijk kleur aan een uitvaart. Misschien heeft u een favoriete bloemist. Ook bloemen uit de (eigen) tuin kunnen heel persoonlijk zijn. Of u vraagt iedereen een bloem mee te nemen naar de uitvaart om zo met elkaar één groot bloemstuk te maken.

8. Na afloop

Na afloop kunt u natuurlijk terecht in de koffiekamer van het crematorium. Maar een alternatieve locatie geeft vaak een wat persoonlijkere sfeer. Zeker als die locatie op één of andere manier verbonden is met de overledene. Ook in de keuze van consumpties kunt u de levenswijze van de overledene nog herdenken.

9. laatste wensen

In een ‘laatste wensen boekje’ kunt u de wensen voor uw uitvaart vastleggen. Het is mooi als u dat doet met trefwoorden en globale ideeën. Dat geeft een houvast en tegelijk ruimte voor uw nabestaanden. Zij willen uw uitvaart immers graag in uw geest vormgeven, maar ook op hun eigen manier afscheid van u nemen.

U kunt deze tips voor een persoonlijke uitvaart ook als pdf downloaden.

Hoe ik het graag wil

Hoe u het graag wilt

Het vastleggen van uw laatste wensen kan veel rust geven. Zowel voor u als voor uw naasten. Dit boekje geeft u daar alle ruimte voor. Niet met aanvink-lijstjes, maar met inspirerende teksten en de mogelijkheid voor u om dát te noteren wat voor u van belang is.

Wilt u dit boekje gratis ontvangen? Klik dan hier om het aanvraagformulier in te vullen. Ik stuur u het boekje dan direct toe.

Gladiolen